Mooi verhaal bij tekening van Jaap de Raat

De geschiedenisschrijver, schilder en dichter van Kethel Jaap de Raat (1916-1996) verdient wat meer aandacht en ik ben met een boekwerk bezig over zijn leven in en met de schildersgemeenschap S’45. Hierbij komen mooie en minder mooie verhalen aan de orde over de kunstschilder uit Kethel.

Een mooi verhaal bij een tekening die ik van Jaap de Raat gevonden heb.

In het gezin de Raat had vader Leen de Raat een tweewielig karretje gekocht uit de nalatenschap van  ‘Brokken Betje’ waar ze schillen mee ophaalden bij de burgers van Kethel maar ook als het zomer was en het drinkwater in de regenton niet meer voldoende was voor alle dorstige kelen, dan ging Jaap met zijn broers met het karretje naar het dorp om gemeentelijk leidingwater op te halen bij kuiper Maarten de Bruijn op de Schiedamseweg. Het water kostte 1 cent per 10 liter. Moeizaam duwend door het keislag, struikelend in de putten en karresporen naast het paardenpad moest je thuis zien te komen zonder te morsen.

Bron: Boekje van de Overzichtstentoonstelling Jaap de Raat uit 1986.

Informatie over Jaap de Raat is altijd welkom

Published in: Geen categorie on 3 maart 2022 at 13:06  Reacties uitgeschakeld voor Mooi verhaal bij tekening van Jaap de Raat