Mooi verhaal uit Kethel

Zoals ik al eerder geschreven heb,  heeft de gezondheidszorg even voor en net na de Tweede Wereldoorlog een vlucht genomen in Nederland. Mede door de sterfte van baby’s, ouderen en kwetsbare groepen. Onze huisarts dokter van Kuij kreeg ook opdracht de gezondheidszorg in Kethel te bevorderen. Er komt een wijkverpleegkundige in dienst van de gemeente Kethel.  Al in de jaren vijftig komt in Kethel Ina van Dalen als wijkverpleegkundige in dienst. Haar wijk bestrijkt heel Kethel, weliswaar met een dienstverband maar word je in de avond, nacht of in het weekend opgeroepen om hulp te bieden, dan ga je gewoon de mensen helpen.

Schiedamseweg Dr. Sauerstraat

Bovenetage dienstwoning wijkverpleegster

Schiedamseweg Dr. Sauerstraat.1jpg

Huidige situatie woonhuis vroegere dienstwoning wijkverpleegkundige

tonnetje steken_0001

Zuster Ina van Dalen

Winter Kethel

Winter in Kethel

Schapenhut Kandelaarweg  1900

‘De Schapenhut’ Kandelaarweg

Kandelaarweg 2016

Kandelaarweg met op de achtergrond ‘De Schapenhut’

Op de Kandelaarweg, toen nog hoorde een stuk bij Kethel, woonden tegenover de Zuidmolen in de ‘De Hut’ of ook wel ‘De Schapenhut’ genoemd, Marie en Maarten Poot, broer en zus en hulpbehoevend. Zij kregen van zuster van Dalen 1 x per week een wasbeurt. Het was een strenge winter, een flinke sneeuwbui was gevallen. Voor zuster van Dalen, die in de dienstwoning op de Schiedamseweg woonde een flinke fietstocht voor de boeg. Aangekomen op de Kandelaarweg, waar het water in de regenton bevroren was, maar vindingrijk een emmer sneeuw gepakt, deze bij de kolenkachel neergezet. Zuster van Dalen zegt tegen Marie en Maarten: ‘nu ga ik eerst nog iemand bij de Schieweg helpen en kom jullie daarna wassen, dan is de sneeuw inmiddels gesmolten, het water een beetje warm en krijgen jullie je wasbeurtje’. Ina van Dalen heeft ruim 40 jaar bij de Kruisvereniging gewerkt en zich met hart en ziel aan de gezondheidszorg in Kethel gewijd.

Op de foto ‘De Schapenhut’ in het verleden en heden.

Mocht u ook bijzondere Kethelse verhalen hebben, neem contact met mij op, dan gaan we ze opschrijven en voor de toekomst bewaren.

 

Published in: on 27 juni 2016 at 15:55  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2016/06/27/mooi-verhaal-uit-kethel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One Comment

  1. Je had in Kethel ook nog het wit-gele kruis, de katholieke kruisverening. Dat was vanaf 1963 gevestigd aan de Kerkweg nr. 8. De wijkzuster woonde er boven. In het gebouw op de eerste foto zat volgens mij ook nog de tandarts (oh, horror).


Reacties zijn gesloten.