Buurtschap ’t Windas met een raadfoto

Het buurtschap ’t Windas in Kethel, een beetje een vergeten plekje in Kethel, maar het hoort wel degelijk bij Kethel en ook een zeer nuttige plek voor de waterhuishouding van Kethel.  In 1651 werd de Kethelvaart gegraven in Kethel. Deze vaart liep van Ketheldorp aan het einde van de Kerklaan tot aan de Poldervaart bij ´t Windas. 2e Kerklaan1942 (2) Een polderbestuur ter controle van de waterhuishouding is tot eind jaren vijftig in Kethel van onschatbare waarde geweest.

 

Allerhande vervoer vond plaats over het water van Poldervaart naar Kethelvaart. Door middel van een windas windaskon men van de hoger gelegen Poldervaart naar de Kethelvaart komen.

Windas Octave

 

 

Voor het oversteken van de Poldervaart naar de Polderweg was er tot de jaren zestig uitsluitend een voetgangersbrug De Kwakel- of kippenbrug genoemd.

Nu bij het buurschap ’t Windas een prachtige doorgang naar wandel- en fietsgebied.

IMG_2865  IMG_2867

 

 

In het buurtschap ’t Windas woonden een paar kleine boeren, schippers en voermannen. In de jaren vijftig woonde ook de familie Peters in het buurtschap ’t Windas. Vader was Jan Peters en hij was brievenbesteller. Hij en zijn vrouw hadden meer dan 10 kinderen en via een collega kreeg ik een leuke groepsfoto van een deel van de familie Peters met daarbij op de foto nog een aantal andere kinderen. De foto is genomen waar nu het bord Windas staat en dateert van 1950/1952 met op de achtergrond rechts de huizen van ’t Windas en de huizen op de achtergrond, de horizontale lijn, dat is de Joppelaan. De familie Peters is eind jaren vijftig naar Schiedam verhuisd.

Familie Peters Groepsfoto op de Kerklaan bij ’t Windas, ik hoor graag als u meer weet te vertellen over de onbekende kinderen of verhalen over het buurtschap ’t Windas.

Van een bezoeker aan mijn website de ontbrekende namen bij de personen op de foto:

Jongen met de step is Krien Ham, daarnaast staat Annie Heijdra.

Eerste meisje van rechts: Corrie Ham, tweede meisje van rechts Greetje Heijdra en vierde meisje van rechts Nellie Ham.

Published in: on 8 december 2014 at 17:37  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2014/12/08/buurtschap-t-windas-met-een-raadfoto/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 reacties

  1. Hoi Mariska , Waren de ouders van jou schoonmoeder , Gerrit Heijdra die getrouwd was met Geertje van der Helm .

  2. Hallo Rob , Gerard Heijdra uit mijn familie is een afstammeling van de broer van Emerentia 1692 en dat was Leendert Cornelisse Heijdra 1690 . De stamboom loopt terug tot Jan Heijdra ca.1570.

  3. Ha Anneke, is het toeval? De stamhouder van onze familie (waarover ik sprak in mijn bericht van 24 juli 2016) was getrouwd met Emerentia Cornelisdr Heijdra, geboren 1692. Zij waren de ouders van Arij Alewijnzn (1739-1804), de vader van Franciscus Arijszn (1786-1853), de vader van Ary (1820-1902), de vader van Pieter Hermanus (1860-1942), de vader van Willem Johan Ary (1897-1960), de vader van mijn vader Herman Pieter (1927).

  4. Ha Mariska, is het toeval? De stamhouder van onze familie (waarover ik sprak in mijn bericht van 24 juli 2016) was getrouwd met Emerentia Cornelisdr Heijdra, geboren 1692. Zij waren de ouders van Arij Alewijnzn (1739-1804), de vader van Franciscus Arijszn (1786-1853), de vader van Ary (1820-1902), de vader van Pieter Hermanus (1860-1942), de vader van Willem Johan Ary (1897-1960), de vader van mijn vader Herman Pieter (1927).

  5. Beste Anneke, bedankt voor je leuke reactie. Ik weet verder niet zoveel van de personen, maar ik laat de vraag op mijn website staan. Wie weet reageert er iemand.
    Groeten van Adrie

  6. Wat leuk , Begin 1900 woonden daar mijn tante Geertje van der Helm getrouwd met Gerardus (Gerrit) Heijdra , zouden a
    Annie en Greetje dan kleinkinderen kunnen zijn , en weet iemand mischien waar ze precies gewoond hebben. vr.groet Anneke Krak

  7. Bedankt voor uw reactie en ik heb u in een persoonlijk bericht geantwoord.

  8. Hoe leuk, ben ik ik aan het zoeken naar de Kerklaan in Kethel, kom ik deze foto tegen, met mijn schoonmoeder Greetje Heijdra erop, ze heeft aan de Kerklaan gewoond, evenals mijn schoonvader Henk Kerklaan(ja is ook zijn achternaam 😉 )

  9. Beste Nel, bedankt voor je reactie. Zoals je merkt ben ik ook altijd bezig met verhalen opschrijven en verzamelen. De namen Olsthoorn, Peters en van der Water zijn vele gebruikte namen in Kethel, maar mogelijk heb je inderdaad meer aanknopingspunten en kan ik in Kethel navraag gaan doen.
    Groet Adrie

  10. Ik ben de notities van mijn vader Hans Quispel aan het uitwerken. Hij was rond oorlogstijd begonnen bij het oude familiebedrijf Quispel Piano’s en Orgels. Maar ook zat hij in het verzet, en zijn notities daarover kwam ik tegen in 2015, lang nadat mijn vader overleden was. Hij schrijft dat stemmer Jan van Dongen eind 1940 een vervanger zocht voor zijn drie klanten uit Kethel, Olsthoorn, Peters de timmerman en van der Water. Zo kwam ik op jouw mooie site over Kethel, op zoek naar wat informatie. Weet je wie deze families zouden kunnen zijn? Mocht je meer weten, dan wil ik best dat verhaal – het is niet te lang – naar je opsturen. Bedankt voor je hulp!

  11. Uit het stamboomonderzoek van mijn oom H.J. van der Vaart, die een document heeft overgenomen uit het notarieel actenboek no 891 pag. 479 uit het gemeentearchief van Schiedam betreffende een transactie aan zijn zoon Arij van der Vaart blijkt dat deze eerste Alewijn van der Vaart op Den 5. September 1766 “aan de Kandelaar in den ambagte Ketel” woonde. 🙂

  12. Bedankt voor de reactie. Of de eerste Alewijn van der Vaart uit het Windas kwam zou mogelijk opgezocht kunnen worden in de kerk en doopregisters als het inderdaad in 1652 beschreven is geweest.

  13. Mijn familie komt uit Kethel, in 1652 werd het van de familie Jansen van de Vaart de familie Van der Vaart met Alewijn van der Vaart als onze familieoudste. Daarom heet mijn zoon Thomas (geboren 1988) ook Alewijn. Zou de eerste Alewijn dan aan de Kethelvaart of Poldervaart hebben gewoond?

  14. Dank je wel

  15. Hallo, ik heb nog wat namen van de kinderen op de foto. De jongen vooraan met de step, heet Krien Ham. Daarnaast Annie Heydra. Naast zus nel, Nellie Ham. Naast broer Arnold, Greetje Heydra, en Corrie Ham. Hartelijke groeten


Reacties zijn gesloten.