Stilstaan bij opheffing gemeente Kethel en Spaland 70 jaar geleden

We weten niet beter of Kethel hoort bij Schiedam. Voor augustus 1941, nu 70 jaar geleden, was Kethel een zelfstandige gemeente met gemeentebestuur en burgemeester. Op 1 augustus 1941 telt Kethel 2418 inwoners. Over de annexatie van Kethel is al veel gezegd en geschreven. Hiervoor kan men ook uitstekend terecht bij het Gemeentearchief in Schiedam.

Op mijn website wil ik toch even stilstaan dat het deze maand 70 jaar geleden is dat Kethel haar zelfstandigheid moest opgeven en wat dat voor een aantal bewoners betekende.

Kethels chroniqueur Jaap de Raat tekende een spotprent:

Een onbekende Kethelse bewoner vertolkte de onvrede over het gebeuren in een gedicht:

Wij willen Kethel houwen

Ons dierbaar dorpje klein

Niet een zal ons benauwen

Wie het ook moge zijn

Bij ons geen vreemde machten

Geen vreemde tiranie

Wij zullen ons wel wachten

Voor ’t juk van Overschie

Wij willen Kethel houwen

Vol eenvoud, rust en vree

Zijn bloeiende landouwen

En heerlijk stamboekvee

Wij willen nimmer zuchten

Bij ons geen simpathie

Wij, Kethelaars, wij duchten

Het juk van Overschie

Wij willen Kethel houen

Bij niemand ingelijfd

Wij hopen en vertrouwen

Dat het steeds ‘Kethel’blijft

Wij Kethels trouwe zonen

Wij vreezen tiranie

En willen nimmer wonen

In ’t land van Overschie

Op 24 juli 1941 besloot K.J. Frederiks, secretaris generaal van Binnenlandse Zaken, tot opheffing van de gemeente Kethel en Spaland.

De boer, baker, bakker, slager en smid zijn verdwenen uit het centrum van Kethel, maar er is in 2011 veel goeds voor teruggekomen. Maak eens een wandeling door Kethel of lees de boeken van Jaap de Raat. Hoe genoeglijk kan het zijn.

Published in: on 12 juli 2011 at 11:15  Comments (4)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2011/07/12/stilstaan-bij-opheffing-gemeente-kethel-en-spaland-70-jaar-geleden/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 reacties

  1. Beste Koos, bedankt voor je bericht en fijn dat je op deze manier Kethel van vroeger kunt volgen. Van het buurtschap de Kandelaar zou ik ook nog eens stukje over vroeger moeten schrijven. Mijn tante Mien van der Eijk woonde net over de spoorlijn en zij was ook zeer verontwaardigt dat zij tot bewoner van Rotterdam ging horen en niet meer bij Kethel.
    Ik zou bovendien willen zeggen kom nog eens in Kethel kijken, binnenkort wordt de Verspeekpomp geplaatst.

    Groet Adrie

  2. Hoi Adrie, met belangstelling kijk ik zo af en toe een naar jou site.
    Geboren aan de Kandelaar, en 40 jaar daar wonen maak me nu al 26 jaar een oude Ketelaar. Met anexatie van Kethel en Spaland in 1941 werd het gebied van Kethel ten noorden van de Poldervaart en oostelijk van de spoorweg Schiedam-Delft werd Gemeente Rotterdam.
    Ook een gedeelte de Oost Abtspolder werd Rotterdams gebied.
    Of we daar nu beter mee af waren is en blijft een vraag.
    In ieder geval heb ik er 40 jaar met veel plezier gewoond , en in Kethel op school gezeten en Kethel als ons dorp gezien.

    Groeten in Kethel, Koos van der Eijk, Deil.

  3. Beste Willem van Ameide, kijk op mijn gehele website door, er staan 98 items op met veel foto’s en ook groepsfoto’s en mogelijk staat uw schoonmoeder er ook op. Bijvoorbeeld het uitje voor dames uit Kethel naar de Sunlight fabriek. Een nu oude dame, een dochter van bakker de Lange, geboren in Kethel heeft zichzelf hier ook op ontdekt. Als u de naam van uw schoonmoeder doorgeeft kan ik misschien ook nog iets voor u betekenen.
    Succes en groet Adrie

  4. Mijn schoonmoeder is 89 jaar en geboren in Kethel en Spaland op 19 – Mei – 1922. Ik heb pas twee boeken gekocht van Jaap de Raat met etsen en tekeningen, ze is er erg blij mee. Nu zoek ik eigenlijk wat foto’s uit de twintig en dertigge jaren van de oude dorpskern van Kethel en Spaland, Wie weet waar ik die foto’s of prenten kan vinden.
    Vr gr Willem van Ameide.
    Nieuwekarselaan 9
    1182 BN Amstelveen


Reacties zijn gesloten.