Kethels feestje

Op woensdag 2 december was het zover de Historische Vereniging Schiedam organiseerde haar jaarlijkse lezing en dit keer stond deze in het teken van Kethel. Rikkert Wijk verzorgde de lezing  Kethel gebouwd op vier heuvels. Hij had een schitterende en voor ieder begrijpelijke presentatie gemaakt om aan te tonen hoe de heuvelen in Kethel honderden jaren geleden ontstaan zijn. Hoe de bewoning in de vroege middeleeuwen is begonnen kan met archeologische grondboringen en hoogtekaarten worden verklaard.

Kijk ook eens naar:  http://www.historiekaart.nl

Een uiteenlopend geïnteresseerd publiek stroomde rond de klok van zeven de bibliotheek binnen. Waarbij oude bekenden zich bogen over de vitrines waarin een tentoonstelling met Kethelse foto’s. De verhalen kwamen los. Om half acht werd vol aandacht naar de lezing van Rikkert geluisterd.

De pauze van een half uur was te kort om alle indrukken en herinneringen met elkaar te delen.

Vind u het leuk om ‘ouwe koeien’ uit de sloot te halen en herinneringen over en van Kethel met elkaar te delen, dan heb ik  zin om eens een avondje te organiseren bijvoorbeeld in het Schepphuis onder het genot van koffie en koekje uiteraard nemen we onze oude foto’s dan mee.

Laat het mij weten als u er zin in heeft

De Kethelse tentoonstelling is nog te bekijken in de bibliotheek Noord tot 5 januari 2010

Published in: on 3 december 2009 at 15:30  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2009/12/03/kethels-feestje/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 reacties

 1. Beste Adrie,

  Mij was niet bekend dat er dit weekend in Kethel wandelingen werden georganiseerd. Wij hadden zeker meegelopen!

  Ik zal contact opnemen met de Historische Vereniging Schiedam.

  Groetjes, Peter Staal.

 2. Beste Peter, jammer dat je gisteren of vandaag niet hebt deelgenomen aan de Kethel wandelingen die ik gelopen heb samen met Jan Vlugman en belangstellenden in het kader van de Open Monumentendagen. De Verspeekpomp is alle keren aan bod gekomen.
  Goed dat je je plan aan de Gemeente Schiedam hebt voorgelegd. Volgens mij heb ik je plan om de Verspeekpomp terug te plaatsen al een keer bij de werkgroep Kethel aangekaart, de werkgroep Kethel is onderdeel van de Historische Vereniging Schiedam en de werkgroep heeft niet de mogelijkheden om in comités zitting te nemen. Je verzoek kan je eventueel richten aan het bestuur van de Historische Vereniging Schiedam.
  Groetjes Adrie Broeren-Rip

 3. Beste Adri Broeren,

  Zoals je weet ben ik al een tijdje de oude Verspeekpomp op het spoor. Het terugplaatsen van deze oude dorpspomp in het dorpsbeeld van Kethel is mijn doel. Er is zoveel verdwenen uit Kethel en het lijkt mij geweldig om zo’n prominent object weer terug te krijgen. Om dit te bereiken is er geld nodig en een klein comité om draagvlak te verkrijgen en de nodige activiteiten te ontwikkelen om de plaatsing van de ‘Verspeekpomp’daadwerkelijk te realiseren. Het is uiteraard de bedoeling dat er gewoon weer helder drinkwater uit deze pomp gaat lopen! Een samenwerking met water leverancier Evides ligt hier dus voor de hand. Ook in het kader van finaciële middelen.

  Recentelijk heb ik mijn plan ingediend bij de Gemeente Schiedam in het kader van de zogenaamde ‘wijkvouchers’. Ieder wijk mag in Schiedam een Wijkvoucher aanvragen van € 5200,00 voor speeltuintjes, zitobjecten en verfraaingen in de wijk. De reactie is zeer positie. Zij willen graag meer informatie, zoals foto’s, tekeningen, de oorspronkelijke plaatsbepaling van de ‘Verspeekpomp’, etc. Ook moet ik het draagvlak voor mijn idee aantonen. Daarom vraag ik aan de Werkgroep Historisch Kethel support om samen met jullie naar mijn plan te kijken en een vertegenwoordiging te leveren voor een klein comité.

  Beste Adri,

  Ik hoop spoedig iets van de werkgroep te vernemen.

  Met vriendelijke groet,

  Peter Staal
  Meeuwensingel 68
  3121 XM Schiedam
  Tel. 010-4715617

 4. Beste Henny,
  Leuk dat je reageert, het zou inderdaad leuk zijn om met liefdevolle Kethellappers over van alles en nog wat over Kethel te praten. Ik krijg uit het hele land zulke leuke reacties met herinneringen. Laatst nog met een mevrouw die zichzelf herkende op een foto als 15 jarig meisje bij een dagje uit met Jannetje Verbakel. Ook over De Vergulde Valck zou ik meer willen weten. We spreken elkaar vast een keer, groetjes Adrie

 5. Hallo Adry
  Wat een mooie website heb je, ik kwam hem tegen toen ik weer eens aan het zoeken was voor mijn stamboomonderzoek. Ik ben een dochter van Aad Mostert die altijd tot aan zijn trouwen met zijn ouders op de Dorpsstraat heeft gewoond waar Rikkert en Anja nu wonen. zelf heb ik de eerste jaren van mijn jeugd op dorpsstraat 3 doorgebracht (poortvliet) Ik zou het leuk vinden een avondje Kethel mee te maken in het Schepphuis zoals je voorstelt. En ik ben altijd op zoek naar foto’s van Kethel en bovenal van de vergulde Valck, daar heeft een broer van mijn oma jarenlang achter de tap gestaan.

 6. Hoi Betty,
  O, ja het pand op de Schiedamseweg zit zeker nog in mijn gedachten, in combinatie met wat er in het verleden allemaal ingezeten heeft aan winkels. Je reactie versterkt het gevoel om er mee aan de slag te gaan.
  Bedankt voor je reactie en groet Adrie

 7. Hoi Adrie,

  Zat te googlen en kwam op deze site uit.
  Heel leuk de foto’s van oud Kethel.
  Wat ik wel mis is de winkel van mijn moeder op de Schiedamseweg 25.
  Mijn vader heeft heel veel foto’s van oud Kethel dus als je nog wat zoekt kan gaan spitten bij hem.
  Ga deze site zeker vaker bezoeken vind hem mooi en informatief.

  Groeten Betty Quartel

 8. Hoi as, dan kunnen we die avond zelfs een hele kudde uit de sloot halen, groetjes Adrie

 9. Hallo Adrie

  Misschien kan ik voor je “ouwekoeienuitdeslootavondje met fotos” een cakje doneren.

  groetjes

  AS

 10. Hoi Adrie,

  Wat leuk, weer iets nieuws te lezen op je site. Er komt hoe langer hoe meer bij. Wat een historie heeft Kethel toch, voor zo’n “klein” dorpje en wat een saamhorigheid. Het mag eigenlijk niet opgaan in de grote steden, want daar ligt het tussenin. Kethel moet Kethel blijven en geen “wijkje” worden!

  Groetjes Ineke Reinsma
  SoesterbergKethel

 11. Hoi meisje, hartstikke leuk dat je weer eens gekeken hebt op de site. Wij hebben toch ook leuke foto’s samen, alleen nog niet geschikt voor een geschiedenis website, lieve groetjes Adrie

 12. Hoi mams,

  Ik was eens even op je site. Ik ben wel toe aan een dagje Kethel, dus wilde me even opgeven.
  Nee grapje, leuke foto van jou in de box met oma!

  Doeg X

 13. Beste dochters van heer en mevrouw van Leeuwen,
  Nee de foto’s zijn niet van de vereniging, veel al uit privé bezit, ik bel je binnenkort dan kan ik ze via de e-mail naar je toesturen, de foto’s die op mijn website staan kan je ook downloaden. Er staat ook een pagina over De Vergulde Valck en ooit willen we als werkgroep Kethel nog een uitgebreid stuk schrijven over de Vergulde Valck in het tijdschrift Scyedam van de Historische Vereniging Schiedam.
  Met vriendelijke groet Adrie

 14. Beste Adrie,

  Ik bende jongste dochter van mevrouw en mijnheer van Leeuwen die de Kruidenierswinkel tot 1990 hadden aan
  Schiedamseweg 2. ik zag hun foto op de tentoonstelling en
  ook oude foto’s van 1900 toen de Vergulde Valk er nog zat.
  Ik was er samen met één van mijn zussen, ook zij kende niet alle foto’s. Zijn de foto’s van de vreniging?
  Is het mogelijk afdrukken ervan te krijgen?
  Mijn telefoonnummer is: 010-4702834


Reacties zijn gesloten.