Een bijzonder huis

Een bijzonder huis, Schiedamseweg 31 met vele bestemmingen in bijna 100 jaar. 

In het boek van Jaap de Raat Kethel en Spaland in oude ansichten lezen we dat het renteniershuis in 1909 gebouwd is op verzoek van Hein Baade.

In 1939 overleed mijn opa, mijn ouders gingen trouwen en op de boerderij wonen. De weduwe ging wonen in het pand met haar jongste dochter. In 1941 trouwden Jan en Marie vanuit Schiedamseweg 31.

schiedamseweg-31-3.jpg 26 juni 1941   rie-rip-en-jan-bijl-26-6-1941.jpg Rie en Jan trouwfoto
schiedamseweg-dr-sauerstraat1bouwjaar-1909jpg.jpg 2007

Een groot huis, de weduwe kreeg tijdens de oorlog inkwartiering van de duitsers. In 1949 is zij verhuisd en het pand werd verbouwd als wijkgebouw, het Kethelse Groene Kruis gebouw voor wijkverpleging, tbc-bestrijding, kraamzorg, gezinsverzorging en het verstrekken van gratis verpleegartikelen in bruikleen. Op de bovenverdieping woonde een wijkverpleegkundige.

Op het Bachplein werd een nieuw Kruisgebouw gebouwd en eind jaren zestig vestigde de Spaarbank Anno 1820 zich in het pand. Hierna de OBM, een verzekeringsmaatschappij. Eind jaren negentig is het pand weer als woonhuis in gebruik genomen.

schiedamseweg-dr-sauerstraat.jpg  1920  schiedamseweg-31-2.jpg  1940    
 bijzonder-huis-schiedamseweg.jpg 
De familie voor het huis op de verjaardag van oma Rip, 3 augustus 1944        
hof-van-spaland-1955.jpg1955 waar nu winkelcentrum Hof van Spaland en op de achtergrond in het midden Schiedamseweg 31                    

Een herinnering:

In mijn jeugd op maandagmiddag, in het meest rechterraam van het pand, hield een tandarts uit Schiedam spreekuur. In die tijd ging je naar de tandarts als je kiespijn had, dus het was een ware kwelling als het zo ver was. De tandarts was ook niet de meest aardige man en je had al zo veel pijn. Er kwamen twee spuiten en de zere kies werd getrokken. Ter genoegdoening mocht je na afloop van al het geleden leed voor een dubbeltje wat uitzoeken uit de snoepdoos bij Wijsbroek.

adrie-digitale-camara-februari-2007-122.jpg 2e raam de tandarts uit Schiedam
Published in: on 29 december 2007 at 10:03  Comments (5)  

The URI to TrackBack this entry is: https://daarwaaruithangt.nl/2007/12/29/een-bijzonder-huis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 reacties

  1. Beste Alice, Ik zou het heel leuk vinden als je mij een e-mail stuurt.
    Groet Adrie

  2. Beste Adrie, jouw weblog is voor mij heel bijzonder. Ik zie foto’s van familieleden die ik nooit gekend heb. Mijn oma was jouw tante Jaantje. Mijn vader was jouw neef Rinus Hoogerbrugge. Ik zou graag met jou in contact komen. Mag ik je een mail sturen? Met vriendelijke groet, Alice

  3. Beste Gauke,
    Bedankt voor reactie op mijn website. Helaas is de naam Baade voor mij een niet echt Kethelse naam. Volgens mij had mijn tante Mien, geboren in 1908, het wel eens over een vriendin Marie Baade. De Kethelse schoolfoto’s die ik op mijn website gepubliceerd heb, daar zou zij mogelijk op kunnen staan. Zodra ik iets weet hoort u van mij. Ook kan ik u het gemeente archief Schiedam aanbevelen voor nader onderzoek, zij hebben al het archiefmateriaal van Kethel.
    Groet Adrie

  4. Ik heb met interesse Uw artikel over Kethel gelezen en Hein Baade. Ik ben er bijna zeker van dat Hein Baade mijn overgrootveader is. Mijn Moeder is in Kethel geboren Marie Baade.
    Als U toevallig nog meer informatie over de Baade familie heeft dan zou ik dat heel graag willen horen.

    Bij voorbaat dank met vriendelijke groet,

    Gauke de Jonge

  5. wat weet ik dit nog goed, de tandarts, brrr, als het weer zover was, met loden voeten gingen we er weer heen.


Reacties zijn gesloten.