Het Laantje van Rip

Voor de boeren in Kethel met hun boerderij midden in het dorp, was het niet vanzelfsprekend dat zij hun land bij de boerderij hadden. In het voorjaar en de zomer was het zeker tweemaal per dag de koeien melken en eventueel bijvoeren, dus lopend met het karretje met melkbussen, melkkrukje, emmers, voer en een goed humeur over het dorp naar het land.

de-dorpsboer.jpg  1952   004.jpg  2007

De boer op weg naar het land buiten het dorp, met op de achtergrond de winkel van Piet van Beurden waar hij even stopte om zijn rokertje te halen. 

Wat was het makkelijker de naam van het land en het pad er naar toe, de naam van de betreffende boer te geven.

Het ‘Laantje van Rip’ begint bij het einde van het Noordeinde op de splitsing Harreweg en Laan van Spaland. Voor 1945 was het laantje van Rip uitsluitend toegankelijk voor de boeren naar hun weilanden. Na 1945 is er een kolas pad (verhard pad van afval uit de kolenkachel) aangelegd door mensen van de werkverschaffing of wel langdurig werkelozen. Het laantje bestaat nog met haar knotwilgen, maar aan de einder ziet men nu woningbouw.

Verleden foto-laantje.jpg     laantje-kethel.jpg    
Heden      adrie-digitale-camara-februari-2007-153.jpg   adrie-digitale-camara-februari-2007-026.jpg      
Noordeinde toen noordeinde-1920.jpg en noordeinde-nu.jpg in 2007

Aangekomen in het laantje moesten de koeien ‘aangehaald’ worden om in de ‘bocht’ gemolken te worden. Dat gebeurde tweemaal per dag, vroeg in de morgen tussen vijf en half zes en ’s middags na de thee, rond een uur of vier. Eventueel een touw om de achterpoten van de koe, om geen schop van de koe te krijgen met als gevolg een emmer melk verloren, het melkkrukje om op te zitten en aan de slag, een kunst apart om met ritmische bewegingen de emmer melk vol te krijgen.

   emmer-melk.jpg     mari-onder-koe.jpg    melken-2.jpg 

melken-woudweg-22-1958-jan-van-noort.jpg

Het handmatig melken van koeien gebeurt niet meer in Kethel, de meeste boeren zijn vertrokken of uitgemolken en genieten van hun welverdiende rust. Bovendien was het te arbeidsintensief, niet altijd hygienisch en de landerijen in Kethel zijn volgebouwd met woningen.

In Midden Delfland zijn overigens nog prachtige landerijen met koeien te bewonderen.

koeien.jpg

Published in: on 24 oktober 2007 at 20:59  Comments (11)  

11 reacties

  1. Beste Cok,
    Wat een leuk bericht, het schiet mij niet meteen te binnen, welke familie dat kan zijn. Wij hadden in die tijd in Kethel nog heel wat uitvoerende boerderijen in de polder, maar ook in het dorp zelf. Ik zal eens rond vragen en dan hoor je van mij.
    Groeten van Adrie

  2. Hallo Adrie,

    ik ben in de jaren 1968/69 bij boerenfamilie in Kethel op bezoek geweest. Koe had net gekalfd. ëen dochter Tineke (deed aan damesvoetbal en studie doktersassistente) en verder zonen. Ik ben nog een keer gaan kijken, maar niet meer kunnen vinden.

    Groet,

    Cok uit Julianadorp (polder koegras).

  3. Beste Anita, wat een leuk bericht, volgende keer als jullie naar Kethel komen moet je maar even contact met mij opnemen, zodat je wel de kerk kan bezoeken en wat bekenden uit het verleden kan ontmoeten.
    Groet Adrie

  4. Hallo Adri,
    Ik ben bijna 50 jaar geleden in Kethel geboren (Harreweg 3). Toen ik drie jaar was, ben ik met mijn ouders (Henk en Mies Lansbergen-Sunder), mijn drie zussen Carla, Trudi, Ria en broer Peter verhuisd naar Friesland. Hier wonen wij allen nu nog. Op zondag 2 november jl. zijn we met z’n allen (mijn ouders – 85 resp. 82 jaar – mijn broer en zussen inclusief ‘aanhang’) terug gegaan naar ‘onze roots’.
    Op de plek waar destijds onze boerderij stond is nu een parkje met speeltuin. Eén oude kastanjeboom van toen staat er nu nog. We hebben een aantal kastanjes meegenomen om hier te laten groeien.
    Met z’n allen hebben we door het dorp gewandeld en bij de kerk gekeken (die helaas niet te bezoeken was).
    Ik heb een aantal foto’s gemaakt. Mijn ouders konden nog vele verhalen van toen vertellen.
    Het was een heel bijzondere dag!
    Leuk om op deze site ook foto’s en informatie over Kethel terug te vinden.
    Met vriendelijke groeten,
    Anita Lansbergen

  5. Beste Marius, wat leuk dat je reageert, als ik vragen heb dan mail ik je zeker. Jou oma Adriaantje was dus een zus van mijn opa Arie als ik het goed begrijp. En ik heet nog naar haar ook, leuk hoor.
    Groet Adrie

  6. Hallo Adri ik ben opmerkzaam gemaakt op jouw site door een nicht van mijn nl trudi Rip. Zal mij even voorstellen ik ben marius laros mijn moeder was een kethelbinkkie en heettee adriana v.d most en woonde op de polderweg haar moeder heette Adriaantje Rip. De tante mien en ome dirk was dus ook een oom en tante van mij is vind het erg leuk zoals de oude beelden op deze site plaats nog veel succes als je nog wat meer wil weten mail maar

  7. Ik heb bij Leendert de Ronde in de klas gezeten ( geboren in 1957) en jarem later nog eens contact gehad met hem.Hij was toem dominee in Koeckange geworden (onstreeks jaren half “80) daarna hen ik hem of anderen van het gezin nooit meer te pakken gekregen.. veel aan gedacht hoe t met ze zou zijn….. jammer.OOk via Facebook zie ik er geen.
    vr Gerda de Ridder

  8. Beste Otto Cox,
    Voor diepgaand onderzoek, zowel over panden als personen, verwijs ik mensen altijd naar het gemeente archief Schiedam. Op internet kan ook al gezocht worden via het gemeente archief en dan doorklikken naar schiedamgen. en dan kan specifiek op Kethel zoeken. Een Midden Delfland groep is een paar jaar geleden bezig geweest boerderijen in Midden Delfland in kaart te brengen mogelijk zit de boerderij Woudweg 157 daar ook bij, ik ben even vergeten hoe deze groep heet. Het was n.a.v Het jaar van de boerderij in 2003 of 2004. Ik zal het bij mij thuis ook nog nazoeken en dan hoort u van mij.
    De naam De Ronde komt mij wel bekend voor als boerenfamilie in de Woudweg of wel 1e Veen (volksmond). Helaas kan ik het niet meer aan mijn vader vragen, maar ik zal bij mijn broer navraag doen.
    Zodra ik iets meer weet, hoort u van mij, groet Adrie

  9. Geachte mijnheer/mevrouw,

    Ik ben op zoek naar gegevens over de boerderij Woudweg 157. Tenminste dat was het adres in 1891-93, ik weet niet wat het adres nu is.
    Dit was de boerderij, een melkveebedrijf, van mijn overgrootvader, Frans Christiaan de Ronde. Ik ben op zoek naar gegevens over het bedrijf, bijvoorbeeld grootte, aard van het bedrijf, hoeveelheid werknemers, bouwjaar en verbouwingen etc.
    Ook ben ik op zoek naar gegevens over de familie De Ronde, er hebben er meerdere gewoond in Kethel. Waren zij bijvoorbeeld actief in verenigingen, de boerenleenbank etc?

    Hopelijk kunt u mij wat op weg helpen. Alvast hartelijk dank.

    Otto Cox
    Leiden
    coxhaak@xs4all.nl

  10. Beste E. van Pelt,
    Ik ben altijd blij met een reactie, dat geeft mij nog meer inspiratie om door te gaan met mijn weblog. Blijf hem af en toe bezoeken. En mocht u een keer in Kethel komen ben ik altijd bereid u een dorpswandeling aan te bieden.

    Groet Adrie Broeren-Rip

  11. mijn ned naam is E.van Pelt geb 17-08-1953 te Schiedam
    zelf ben ik geboren in het beton van de hongerput de eerste huizen blokken van de wijk nieuwland doch op 13 jarige leeftijd kwam ik in contact met het dorp Kethel door de dochters van de Lange met wie ik op school zat.De liefde voor de meiden van de lange is reeds lang vervlogen de voorliefde voor het dorp echter niet.ondanks dat ik 20 jaar niet meer in ned woonachtig ben blijft het dorp ketheliets speciaals iets echts.Ben erg blij met uw site


Reacties zijn gesloten.