Dorpstraat einde Schiedamseweg, winkelpand

foto-kruisplein-1935-met-taxi-van-hr-van-tiel.jpg Pand Noordeinde 1 in Kethel

Het pand Noordeinde 1 wat sinds de vorige eeuw al behangen werd met diverse gevelstenen, maar waar als rots in de branding de kerktoren op de achtergrond prijkt.

Rond 1900 bevond zich in het pand een kuiperij, maar ook varkenskoopman en biggensnijder Krien Olsthoorn had er zijn bedoening.

In 1920 begon C. Sosef zijn groentezaak ’t Westland zijn onderneming in het pand. Hij gaf de onderneming de naam ’t Westland om aan te duiden dat zijn groente en fruit werkelijk uit het Westland kwamen.

Na de Tweede Wereldoorlog betrok de rijwielhersteller (kortom ‘de fietsenmaker’) C. Olsthoorn het pand. In de tachtiger jaren nam zijn werknemer Ham de onderneming over, in 2002 opgevolgd door zijn zoon Marcel. 

       1900   1910  kruisplein-kethel-winkel-het-westland2.jpg 1920  1990 dorpsstraat-2007.jpg 2007

                                                                                                 

    

Published in: on 22 september 2007 at 22:04  Comments (25)  

25 reacties

 1. Beste Hans, Leuk van de familie de Lange, maar ik ben geen Mir maar Adrie Rip van de Schiedamseweg.

 2. Hallo Mir, ik ben Hans van den Berg en woonde van 1951 tot 1974 in Kethel. Ik was bevriend met Ton de Lange de broer van jou moeder Hilda. Ik was klasgenoot van hem op de Kon. Julianaschool en de Reoboth ULO . In de vakantieperiode reed ik samen een broodwijk met Ton in Tuindorp en de Schiedamseweg. Hilda , Paula en Marijke brachten toen brood in de vogelbuurt rond. Ik ben Ton helemaal uit het oog verloren en zou nog wel eens herinneringen wille ophalen. Groeten Hans email: hansvandenberg156@gmail.com

 3. Beste Mir, bedankt voor je reactie. Met een oud tante van je Co de Lange heb ik fijne telefoongesprekken gevoerd over Kethel van vroeger, zij is inmiddels overleden.
  Groet Adrie

 4. Hoi,
  ik ben een dochter van Hilda de Lange (inmiddels is haar achternaam veranderd in Groot). Zus Maria de Lange (zus van Marijke) weet het meest over de familie geschiedenis.
  Leuk om zo nog wat te lezen over iemand die ooit verliefd was op ‘ een van de tweeling uit Kethel’, haha.
  Gelukkig heeft mijn moeder een hele fijne man getrouwd!
  Grts, Mir.

 5. Beste Judik van der Sar, ik denk wel dat er nog het een en ander te vinden is over de familie de Lange. Kijk ook eens op de website van het gemeente archief Schiedam, onder schiedamgen. Kees de Lange woont nog in het ouderlijk huis, neem eens contact met hem op. Met tante Co heb ik ook nog contact, zij staat op een groepsfoto op mijn website onder het hoofdstuk : Een uitje voor dames in Kethel. Ik wens u succes en groet Adrie Broeren-Rip

 6. Het is erg leuk om dit al te ontdekken ,ik zoek n,l, naar een stamboom of kwartier staat van de Banket bakker de Lange die in Kethel zijn zaak had . hij had Mijn schoon zus is marijke de lange gehuwd met Eric van der Sar ,zij is een zus van Dea en Hilda Haar broer kees heeft ook een tijd in de zaak als banketbakker gewerkt.
  Wij zijn bezig met de stamboom maar kunnen zeer weinig tot niets vinden van de voorvaders de lange
  Antonie Marinus de lange is een zoon van Cornelis de Lange en Cornelia Roodenburg Is er iemand die mij verder kan helpen ?!!het zou zo leuk zijn als wij ook van de familie de lange iets meer kunnen weten . Alvast mijn hartelijke dank
  Met vriendelijke groeten Judik van der sar

 7. Hallo Adrie,
  Dat is nu ook toevallig, gisteravond heb ik verder zitten zoeken op internet en vond een vermelding dat het Gemeente Archief, de archiefstukken van Jaap de Raat beheert. In dat bericht stond ook dat een gedeelte van de stukken onder beheer zijn van zijn dochter. Omdat ik niet weet hoe ik de dochter kan bereiken heb ik gisteravond al een verzoek naar het Gemeenteacrhief gestuurd met het verzoek, mijn eamil door te sturen aan de dochter van Jaap de Raad.
  Wat dat betreft zitten we dus op 1 lijn. Ik heb ook nog een Jaap de Raat photografie een email gestuurd in de hoop dat hij een zoon is van de Jaap die ik bedoel.
  Bedankt in ieder geval voor het meedenken.
  Nelly

 8. Beste Nelly, het zou uit vroeg werk van Jaap de Raat moeten zijn. Jaap de Raat is geboren in 1916. De Joop op het schilderij is een Kethelse jongen? Navraag is mogelijk bij het Gemeente Archief in Schiedam.
  Mochten er reacties komen dan zal ik ze je mailen.
  Groet Adrie

 9. Wie kan mij helpen ?
  Ik ben op zoek naar een schilderij van Jaap de Raat waarop een jongen staat.
  Deze jongen heette Joop en is in zijn korte leven ( 9 jaar is hij slechts geworden)geschilderd door deze Schiedmase schilder.Ik zou graag een foto van het schilderij willen hebben voor mijn boekje genealogie
  over de familie van die jongen.
  Iemand enig idee waar ik de foto zou kunnen maken of in wiens bezit dit schilderij is ?
  Het schilderij is geschilderd in de periode 1928-1938
  Alvast iedereen die wil meedenken, hartelijk bedankt
  Nelly

 10. Beste Hermien, bedankt voor je reactie, veel mensen komen toevallig op mijn site, ik zou zeggen hoort zegt het voort, zodat Kethel op de kaart blijft staan.
  Groetjes Adrie

 11. o, wat grappig, kom bij toeval op deze site en kom bekende namen tegen. Ik was vriendin met Dea, dat is ook een dochter van de Lange, inderdaad de bakker op t dorp.
  Heel leuk!
  Gr. Hermien

 12. Hallo Jaap,

  Leuk op deze manier iets van je te horen.
  Ja de 10 jaar was maar een gok wist echt niet meer wanneer we daar geweest zijn.
  De eigenaar toen was de slager en via zijn magazijn konden we door de bedstede heen in de kamer komen.
  Als je daar dan staat mis je alleen de meubels, voor de rest was er niets veranderd.
  Nee ik ben niet bezig met een stamboom ik hoorde wel dat Koos de Roos er aan wilde beginnen.
  Heb daar nog niets over gehoord

  Groetjes aan jullie allen,

  Koos en Korrie

 13. Beste Jaap Zwarts,
  Leuk dat u reageert maar de website waar u op reageert is van Adrie Broeren-Rip. En dat is prima hoe meer Kethel liefhebbers hoe beter, maar of u uw neef Koos hiermee bereikt dat betwijfel ik, u kunt hem beter een privé mailtje sturen.
  Hartelijke groeten Adrie

 14. Hallo Koos Mol,

  Ik kwam toevallig op deze website en zag daar jouw bericht over het huisje van onze opa en oma.
  Hoe is het bij jullie? Alles goed?. Bij ons wel.
  Je schrijft dat je ongeveer 10 jaar geleden samen met mijn moeder in het huisje geweest bent. Ik denk dat het langer geleden moet zijn, daar ma 10 jaar geleden in overleden.
  De tijd vliegt.
  Ik zou ook graag nog binnen willen kijken, maar ik weet niet van wie het pand is en bij wie ik zou moeten melden.
  Misschien kan je me dat vertellen.
  Ben je soms ook bezig met een stamboom van de familie de Roos?
  De groetjes aan Corrie en alle kinderen en kleinkinderen.

  Jaap Zwarts (je neef)

 15. Beste Monique, leuk dat je reageert en fijne herinneringen aan Kethel hebt. Een geluk dat ons dorpje er nog is en aangrenzend het schitterende Midden-Delfland. Het echte boerenleven bestaat ‘gelukkig’ niet meer in Kethel, op een enkele boer na, dat is hard werken met heel weinig inkomsten en men is aan zoveel plichten gebonden. Laten we maar putten uit de mooie herinneringen.
  Ik zal Yvonne van het Kethelhuys de groetjes doen en jij blijft Kethel toch wel volgen? Groetjes Adrie

 16. Hallo Adri,

  Ik vind het leuk deze website gevonden te hebben. Ben verleden week voor het eerst sinds lang weer teruggekeerd naar het dorp waar ik een aantal van mijn vroege jaren heb rondgelopen. Ik ken geen mensen van het dorp persoonlijk, heb wel van 1969 t/m 1971 op de Burgemeester van Veenschool gezeten, bij mw Visbeen en mw Blokzijl. Wat ik me nog herinner: de huisarts van der Kui, met de hondjes met dranknamen in de wachtkamer. (behandelde mijn tand door mn lip en haalde mijn grote teennagel van mijn teen af, nadat er een stoeptegel op was gevallen), de bakker waar mijn moeder appeltaart haalde (de Lange ?, is er helaas niet meer)en volksliedjes zingen met Koniginnedag rondom de kerk. Woonde in Groenoord (nog echte winters met schaatspret meegemaakt), heb mijn zwemdiploma’s gehaald in het buitenbad met de zelfde naam, -’s ochtends vroeg, klapperend van de kou- en daarna naar school. Over de zandvlakte die nu de Churchillweg is. Mocht meehelpen met de klaarovers Els en Jessica. Mijn vakanties bracht ik door bij de molen (ook afgebroken?), paardrijden bij “de boer” met de paarden Largo, Prestant en … Daar voor het eerst over een hindernis van 1 m heen; de eerste keer ik alleen, daarna met Prestant en al. Het zijn goede herinneringen, blij dat ik nog een stukje “dorpsleven” heb mee mogen maken in mn jeugd, daarna is het vrijwel alleen beton en grote stad geworden.
  Veel groetjes, (ook aan de mevrouw van het Kethelhuys, waar ik Midden-Delflandthee heb gekocht)
  Monique

 17. Beste K. Mol,
  Leuk om te horen dat u zulke fijne herinneringen aan Kethel heeft. Toch moet u beslist nog eens komen kijken, want in 10 jaar is er weer veel veranderd en als u het Noordeinde uit gaat richting Delft is nu een prachtig natuurgebied met het oude geboortehuis van Jaap de Raat en nog vele mooie plekjes.
  Groet Adrie Broeren-Rip

 18. Heb ook dierbare herinneringen aan het dorp Kethel
  mijn grootouders woonden daar aan het noordeinde 4
  net te zien schuin achter de fietsenmaker.
  daar woonden de fam K. de Roos.
  Hij werkte in de smidse in het dorp.
  Ongeveer tien jaar terug weer eens wezen kijken samen met een tante van me, Bep de Roos.
  We konden zelfs nog even in het huisje kijken.
  Maar wat is er veel veranderd, wat mij betreft veel in het nadeel. de kern van het dorp is er nog wel maar vroeger een paar honderd meter lopen en je stond in de vrije natuur.
  Fijne herinneringen uit mijn jeugd, zeker de jaren net na ww2 op het fietsje vanuit Rozenburg naar Kethel,
  prachtig.

  met vriendelijke groet

  K.Mol Sas van Gent

 19. Hallo Adrie.

  Dat klopt dat is inderdaad familie van mij.
  Dhr vdr Vlugt van de Schiedamseweg is een neef van mijn vader.(PM vdr Vlugt)
  ik mijn url toegevoegd, ik verneem graag iets van fam vlugt van de schiedamseweg.

 20. Hoi Truus,

  Wat leuk dat je reageert, we komen elkaar door de jaren heen toch altijd weer een keer tegen weliswaar digitaal.Met Kethel als rots in de branding.

  Groetjes Adrie

 21. Hallo Adrie,
  Kwam toevallig op je site terecht. Zag zelfs ’n tante van mij op een foto van Koninginnedag.
  Leuk al die herinneringen.

  Groetjes,

  Truus

 22. Bedankt voor uw reactie. Ik ben benieuwd of u nog in Kethel woont en of u familie bent van de familie van der Vlugt van de Schiedamseweg.

  Groet Adrie Broeren-Rip

 23. Ik heb nog een tweetal ansightkaarten (gekocht op een antiek boekenmarkt)met foto’s uit 1912 en 1915
  tevens ben ik bezig met een stamboom.
  Zelf ook geboren in kethel (Polderweg)

  groet

 24. Bedankt voor de reactie, blijf kijken en kom ook weer eens kijken in het dorp Kethel, het blijft de moeite waard.
  Groet Adrie Broeren-Rip

 25. ken het dorp kethel uit mijn jeugd.ging op school met de tweeling van de fam de lange die een bakkerij hadden aan de dorpsstraat.was verliefd op een van hen doch heb ondekt dat ik wellicht verliefd was op het dorp kethel en het boerenland niet zo vreemd want zelf ben ik geboren in het beton van de wijk nieuwland


Reacties zijn gesloten.